Program Eko-škole

Sep 5, 2019

Program Eko-Škole predstavlja najveći svjetski program održivih škola, koji kreće od učionice a zatim se širi na lokalnu zajednicu tako što sljedeću generaciju uključuje u učenje kroz djelovanje. Ovim programom se promoviše obrazovanje za održivi razvoj kroz obrazovanje o životnoj sredini. Ovaj program u Crnoj Gori se pokrenuo tako što je Zavod za školstvo postao pridruženi član Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini na osnovu sporazuma o saradnji koji je potpisan između Zavoda za školstvo Crne Gore, Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE).

Pridruženo članstvo omogućava Zavodu za školstvo Crne Gore da implementira i vodi program Eko-škole u Crnoj Gori.

Ciljevi ovog programa su :
– Podizanje ekološke svijesti djece i ostalih zainteresovanih strana za program
– Upoznavanje i rejšavanje problema vezanih za životnu sredinu i održivi razvoj u ustanovama i na lokalnom nivou (učenje i sprovodjenje praktičnih aktivnosti)
– Uspostavljanje integrisanog sistema za ekološki menadžment u školama

Ovim programom podstiču se mladi ljudi da se aktivno uključe u život svoje sredine kroz otvaranje različitih mogućnosti da učestvuju u njenoj zaštiti. Mladi se kroz program upoznaju sa činjenicom da u svojim školama imaju pravo glasa u politici upravljanja životnom sredinom što za rezultat može imati sticanje statusa međunarodne eko-škole i osvajanje Zelene Zastave.

Eko-skole u Crnoj Gori